Tips voor een goede sollicitatiebrief

Personaliseer je aanspreking
Vermeldt de vacature een contactpersoon? Spreek die dan rechtstreeks aan. Niet: ‘Geachte’ of ‘Beste’ maar ‘Geachte directeur Schenk’ of ‘Beste meneer Schenk’.

 

Zorg dat je brief geen herhaling is van je cv
Let erop dat je brief geen herhaling is van je cv met langere zinnen of meer informatie. Je brief is een aanvulling op je cv. Waar je cv een overzicht biedt van je ervaring en kennis, leg je in je brief uit wat je motivatie is en waarom de werkgever jou moet kiezen. Je brief geeft je cv als het ware een gezicht en laat een stukje van je persoonlijkheid zien.

 

Maak je motivatie duidelijk
Leg in je brief uit waarom de vacature en het bedrijf je aanspreken. Denk na over wat je positief vindt aan de job en het bedrijf. Hoe specifieker en persoonlijker je uitleg, hoe overtuigender.

Niet: ‘Ik zag uw advertentie en die leek mij interessant’ of ‘Ik ben erg gemotiveerd om bij u te komen werken’. Maar;

  • ‘Ik ben al jaren vaste klant bij jullie modehuis en ben erg vertrouwd met jullie kledinglijn. Toen ik las dat u op zoek bent naar een nieuwe medewerker, was ik dan ook heel enthousiast! Het lijkt mij super om zo’n sterk merk te vertegenwoordigen.’
  • ‘Jullie: een jong en dynamisch bedrijf. Ik: een enthousiaste pas afgestudeerde communicatiewetenschapper. Samen de perfecte match! Met mijn creatieve ideeën wil ik jullie helpen om meer naambekendheid te krijgen bij het grote publiek.’
  • ‘Ik ben afgestudeerd als maatschappelijk werker. Ik koos deze richting omdat ik mij altijd al wilde inzetten voor anderen. Ik wil mensen helpen en hen tonen dat ze op mij kunnen rekenen. Toen ik jullie vacature zag, kon ik mij dan ook direct terugvinden in het profiel dat jullie zoeken.’
  • ‘Nog nooit zag ik een vacature die me meer aansprak! Ze lijkt wel speciaal voor mij bedacht. Ik heb een master bedrijfspsychologie en ben erg geboeid door human resources. Daarnaast hou ik van schrijven en ben ik gebeten door nieuwe technologieën. Als webredacteur bij jullie organisatie kan ik deze drie passies combineren.’
  • ‘Ik ben elke dag blij als ik wakker word in mijn romantisch hemelbed dat ik destijds bij jullie aankocht. Het is mijn droom om bij jullie te komen werken, zodat ik ook andere mensen blij kan maken.’
  • ‘Toen ik onlangs op een handelsbeurs rondliep en jullie stand zag begon het te kriebelen. Ik had in de schoenen willen staan van de verkopers die advies gaven. Het lijkt me boeiend om mensen te adviseren over milieuvriendelijke bouwtechnieken. Het zou me voldoening schenken als ik hen een oplossing op maat kan aanbieden.’
  • ‘Ik rijd met een Volvo en sta er versteld van hoe comfortabel en gebruiksvriendelijk hij is. Ik zou het fantastisch vinden om bij Volvo te komen werken en mee te bouwen aan jullie wagens.’

 

Leg uit waarom jij een geschikte kandidaat bent
Leg uit waarom jij met jouw vaardigheden en ervaring geschikt bent voor de job. Focus op de vereisten die gevraagd worden in de vacature.

Bijvoorbeeld: “In mijn job als verkoper bij x leerde ik de kneepjes van het vak. Ik kan goed met de kassa werken, heb verschillende etalages ingericht en weet perfect hoe ik met klanten moet omgaan. Verder ben ik stressbestendig, commercieel ingesteld en flexibel. Uiteraard ben ik ook altijd bereid om me bij te scholen mocht dit nodig zijn.”

Schrijf helder
Vermijd de woorden ‘men’ en ‘worden’.

Niet:
‘Men verwachtte van mij dat ik de klanten op een vriendelijke manier verwelkomde.’ of ‘Ik werd ingeschakeld om klanten te begeleiden.’

Wel:
‘Het was mijn taak om de klanten op een vriendelijke manier te verwelkomen.’ of ‘Ik begeleidde klanten.’

  • Gebruik enkel actieve en korte zinnen. Niet: ‘Met dit schrijven wil ik mij kandidaat stellen…’ maar wel ‘Ik stel mij kandidaat voor…’
  • Verval niet in jargon en vermijd afkortingen.
  • Zorg voor voldoende witruimte tussen de alinea’s.
  • Gebruik een duidelijk en zakelijk lettertype, zoals Times New Roman, Arial, Verdana, Candara…
  • Verdeel je brief mooi over het hele blad. Klik op ‘Afdrukvoorbeeld’ om te zien of je bladschikking goed is.

 

Hou het kort
Hoe enthousiast je ook bent en hoeveel je ook te vertellen hebt: je sollicitatiebrief mag niet langer zijn dan een A4. Hoe korter je sollicitatiebrief, hoe groter de kans dat de werkgever hem helemaal leest.

Sluit krachtig af
De afsluiter van je sollicitatiebrief is heel belangrijk. Hij moet de werkgever het laatste zetje geven om je uit te nodigen voor een gesprek. Maak op een overtuigende en krachtige manier duidelijk dat je graag langskomt voor een gesprek.

Niet:
‘Hopend op een gunstig gevolg, verblijf ik, geachte Mevrouw, geachte Heer.’ of ‘Ik hoop dat ik in een persoonlijk gesprek mijn kandidatuur mag komen toelichten.’

Wel:
‘Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk gesprek.’ of ‘Wil u meer te weten komen over mij? Ik kom graag langs voor een kennismaking.’ of ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik een meerwaarde kan bieden en kom graag langs om mijn kandidatuur met u te bespreken.’

 

Heb je jouw sollicitatiebrief klaar? Gebruik onze checklist om de laatste puntjes op de i te zetten.